A párkapcsolat jó működésének 10 +30 feltétele

Azt állítottam, hogy a párkapcsolat jó működésének feltételeit 10 pontban össze lehet foglalni. Belátom, tévedtem. Ha nagyon lényegre törően akarjuk összefoglalni, akkor is szükség van további 30 alapelvre.

Íme a teljes lista a 10 +30 alapelvről

Az első 10 alapelv

  1. Nincs konfliktusmentes kapcsolat, de nincs feloldhatatlan konfliktus. Beszéljétek meg! Járjatok a végére, békésen. A nézeteltérések lehetőséget adnak egymás megismerésére, lehetővé teszik a valódi kapcsolódást, a valódi közelséget.
  2. A megcsalás által okozott károkból is van kiút! Vállald a felelősséget akkor is, ha te vagy a hűtlen, de akkor is, ha te vagy a megcsalt fél.
  3. A szeretet nem érzelem, hanem döntés. Ha csak az érzelmeink vezérelnének, minden bizonytalan lenne körülöttünk. A stabilitás, a harmónia a döntések mentén válik életképessé.
  4. Ne a személyt minősítsd, hanem a tetteit! Amit tett, helytelen, elfogadhatatlan. Aki tette, az a te választottad, az az ember, akit szeretsz. Ugyanaz, akit az előbb még csodáltál. Nem lett hirtelen rossz ember. Tévedett, hibázott, vállalnia kell a felelősséget.
  5. Szeresd, és fogadd el magad, a „hibáiddal” együtt! Csak így lesz lehetőséged a párodat is szeretni, szeretetét elfogadni.
  6. Legyél nyílt, őszinte és érdeklődő. Mondd el, ami bánt, és hallgasd meg, ami őt bántja. Mondd el, ami jólesett, és hallgasd meg, mi esett neki jól. Köszönd meg, és fogadd el az ő köszönetét. Tárd fel a sérelmeidet előtte, és fogadd el a bocsánatkérését. Kérj bocsánatot a neki fájó tetteidért.
  7. A haraggal, a bosszúvággyal csak magadat mérgezed. Akire haragszol, él, mint hal a vízben, amíg te belepusztulsz a tehetetlen dühödbe. Nem éri meg!
  8. A szerelem elmúlik. Az általad az imént még csodált ember az őrületbe kerget a hibáival, a szokásaival, a szavaival, a szagával, a reakcióival. Elhagyod? Hogy aztán a következő kapcsolatban ugyanez történjen? Neeeeem!!! Most kezdődik a valódi szeretet megélésének, önmagunk és párunk elfogadásának magasiskolája. Élj vele, légy hálás, tanulj, fejlődj, menj le a pokol bugyraiba, és emelkedj a mennybe!
  9. A nincs keresése, a panaszkodás helyett vedd észre, amid VAN, amit kapsz az élettől, és a társadtól. Legyél érte hálás!
  10. Legyél hálás a párodnak! Ne azért, mert lenyírta a füvet, és ne azért, mert finom vacsorát főzött, hanem azért, mert létezik. Mert veled van, melletted áll, téged tanít, tőled tanul.

A második 10 alapelv

  1. Kérj bocsánatot tőle, bocsáss meg neki! Legyél képes kimondani, legyél képes felvállalni a hibás lépéseidet, döntéseidet.
  2. Érintsd meg, öleld meg, simogasd meg a párodat, lehetőleg naponta többször. Akkor is, ha nehezedre esik. Hisz mindketten gyengédségre, intimitásra vágytok, csak közben elzárjátok magatokat tőle.
  3. Ne győzd le, ne akard vesztesnek látni, akit szeretsz. Vedd észre Őt! Emeld fel, gyógyítsd meg, nyugtasd meg, adj neki biztonságot, megértést. Tegyél érte! A cselekedetek rendkívül fontosak! És minél többet teszel valakiért, annál fontosabb lesz számodra.
  4. Nincs igazad! És neki sincs! És mindkettőtöknek igaza van.
  5. Nevessetek sokat! Mókázzatok, figurázzátok ki a berögzült, bántó, káros reakcióitokat, párbeszédeiteket, válaszaitokat.
  6. Kérd meg a párodat! Ha nem tudsz kérni, megfosztod a párodat az adás örömétől. Mert magától nem fogja kitalálni, nem gondolatolvasó, és ne is várj tőle ilyen emberfeletti képességeket! És azt se várd el, hogy természetes legyen neki valamilyen alapvető feladat elvégzése. Van, amire rájön, van, amire nem.
  7. Ha valami nagyon dühít a párod viselkedésében, az ő minősítgetése, ostorozása, megváltoztatása helyett figyeld meg a saját reakciódat, működésedet. Nézz a mélyére, hogy vajon mi irritál ennyire benne, és miért?
  8. Fontos dolgokról, problémákról csak úgy beszélgessetek, ha mindkettőtök teljes, osztatlan figyelemmel van jelen. Kütyüket félre!
  9. Bocsáss meg magadnak mihamarabb, ha nem jól reagáltál egy váratlan helyzetben. A bűntudat, a kompenzálás és a lelkiismeretfurdalás az önfeladás zsákutcájába kerget. Hibázz, lépj tovább, és javítsd ki! Ennyi.
  10. A párod meghódítása, a vonzalmad éreztetése napi szintű feladat! Egy pillantás, egy érintés, egy szó. Érezze, hogy igazi férfi, igazi nő vagy. És Te magad is érezd!

Nézzük a második 20 alapelvet

A harmadik 10 alapelv

  1. Ha egy külső személy miatt konfliktusotok támad, soha ne állj a harmadik fél mellé. A párod árulásnak érezné, ami nagyon romboló lehet. Állj ki mellette, akkor is, ha pillanatnyilag nem ez a véleményed. Ez a szülőkre, testvérekre is érvényes.
  2. Szolidaritás! Helytelen út, ha a testvéreddel, barátnőddel csámcsogtok, gúnyolódtok a társad szokásain. Ha tőlük kérsz tanácsot krízishelyzetben, melléd fognak állni, bujtogatni fognak, nem látva a teljes képet, nem tudva a másik fél történetét, belső konfliktusait. Így nem kapsz reális képet a saját felelősségedről. Ilyenkor szakemberhez, coach-hoz, tanácsadóhoz fordulj, mert ő kívülről jobban rá tud világítani a megoldásokra, vagy a saját szerepedre.
  3. A problémákat a pároddal beszéld meg! Ha mással osztod meg, a párod elárulva érezheti magát, ráadásul csak közösen tudjátok megoldani ezeket, ezért vele kell leülnöd, akkor is, ha kényelmetlen. Ha nem sikerül, jöhet a szakember.
  4. Legyél hálás a párodnak, hogy a legnagyobb tanítód, hogy tükörként mutatja a saját magadban jelen lévő tulajdonságokat, be nem ismert, elfojtott működéseket, zavarokat, gyerekkori lenyomatokat.
  5. Ha elmúlt a lángoló szerelem, törvényszerű a csalódás! A párod elviselhetetlenné válik, becsapva érzed magad, szörnyű kiüresedést, reményvesztettséget, menekülési kényszert érezhetsz. De hidd el, a társad is ugyanezt érzi. Itt, ezen a ponton kezdődik önmagad szeretése, és a párod szeretése benned rejlő képességének felismerése, megtanulása, és megélése. Ez egy pokolian nehéz, de gyönyörű út! Ha ki tudtok tartani ezen az úton egymás mellett, egymást segítve vállvetve, a mennyország kapuját fogjátok döngetni, itt a Földön.
  6. Ha a párod elmondja, mi a baja veled, az egy nagy ajándék. Mert ha meghallgatod, akkor gazdagabb leszel egy kezelési útmutatóval.
  7. Ha a társad változást akar, és ezt el is mondja, akkor biztos lehetsz benne, hogy javítani akar a kapcsolaton, és nem kifelé evickél belőle. Fontos neki, fontos vagy neki.
  8. Amikor egy problémáról beszélgettek, nem az számít, ki a hangosabb, ki mondja el többször ugyanazt. Hallgasd végig a társadat, figyelmesen! És ha befejezte, ne az legyen az első, hogy megcáfolod, felülbírálod. Kérdezz vissza, add tudomására, hogy fontos számodra, amit érez, amit gondol.
  9. Sose próbáld a párodat meggyőzni az érzései „helytelenségéről”, a gondolatait ne tituláld hülyeségnek, az igazát ne kérdőjelezd meg! Ne cáfold meg, ne védekezz, ne vágj vissza!
  10. A hűtlenségnek általában ugyanaz az oka, az esetek 90 százalékában. Ezért könnyen megelőzhető. Kíváncsi vagy rá, hogy mi az?

A negyedik 10 alapelv

  1. A megcsalásos esetekben a harmadik, a „csábító” személye, a hirtelen érzett nagy ívű, örömteli, eksztatikus szárnyalás ellenére teljesen jelentéktelen. És az esetek nagy részében az új kapcsolat tiszavirág életű lesz.
  2. Ha megcsalt a párod, ne akarj még jobb lenni hozzá! Így is eltávolodik tőled, mert nem tud a szemedbe nézni. Ha ráadásul durván felborul az etikai egyensúly, mert Te még jobbá válsz, az végképp menekülésre készteti őt arról a terepről, ahol ő a rossz. Mert mindenki jó embernek szeretné érezni magát.
  3. A kutyádat elzavarni menő dolog? Neeem!!! A gyerekedet kirakni vagány cselekedet? Neeem!!! A párodat elhagyni divatos lépés? Igeeen!!! Miért??? Én ezen az utóbbin szeretnék változtatni, itt és most!!!
  4. A jó házasság egyik legfontosabb alapja egymás kölcsönös támogatása, egymás céljainak elfogadása. A bennünk lévő akadályokat számoljuk fel, a párunk céljai helyett!
  5. Rajtad a sor! „Magad tedd meg először azt a lépést, amit a másiktól várnál!” (Jung) És csak figyeld, mi történik. Csodálkozni fogsz.
  6. A boldog párkapcsolat nem működik! Magától nem. Működtetni kell! Naponta, sok szeretettel, lemondással, kitartással, szembenézéssel, elfogadással, kompromisszummal, tudatossággal, figyelemmel.
  7. Ha jó dolgokra figyelünk, akkor egyre több jó dolog fog történni velünk. Ha a párom jó tulajdonságaira fókuszálok, egyre több értéket fogok benne felfedezni.
  8. Minél többet teszek valamiért, valakiért, annál értékesebbé válik a szememben, annál közelebb érzem magamhoz, annál fontosabbá válik számomra.
  9. A párunkkal alkotott egység az első, és ahhoz kell igazítanunk a szüleinkkel, testvéreinkkel való viszonyunkat! Ezt a sorrendet soha ne cseréljük fel! Konfliktusok esetén se, hiszen azt is kettőnknek kell megoldani, együtt.
  10. Vannak dolgok, amiket soha nem fogunk tudni megváltoztatni a párunkban. Vannak problémák, amiket soha nem fogunk tudni megoldani. Ettől még lehet boldog házasságunk.

Folytasd velem! Oldjuk meg párkapcsolati gondodat! Gyere el a „A párom az őrületbe kerget!” című minitréningemre!